Кондиціонер вбиває? TОП 8 найпоширеніших міфів про кондиціонери. Частина 2. Мертве та пересушене повітря.

Продовжуємо аналізувати міфи про кондиціонери. Інші частини на цю тему ви можете переглянути у списку вище, а сьогодні у нас чергові міфи – про те, що кондиціонер робить повітря “мертвим” та пересушеним.

Міф 3. Кондиціонер робить повітря «мертвим».

Отже, є люди (як правило, з тої ж секти «мені дує» і «кондиціонер розносить бактерії»), які стверджують, що кондиціонери роблять (увага!) «повітря мертвим». Не більше і не менше! Не зважаючи на очевидну абсурдність виразу «мертве повітря», цей міф досить-таки стійкий. Отже, «провітримо» це питання.

Міфи про кондиціонери. Вони роблять повітря мертве та пересушене?
Міфи про кондиціонери. Вони роблять повітря мертве та пересушене?

Існує думка, що після проходження повітря крізь фільтри кондиціонера з нього вилучаються корисні речовини, важливі для життя іони, аероіони та ін. Насправді все так, лише зовсім навпаки! Кондиціонер покращує повітря і робить його чистим і приємним. Повітря, яке проходить крізь кондиціонер, очищується спеціальними фільтрами. Вони затримують пил і бруд, але нездатні вилучати з повітря іони.

Зараз трохи математики. Оскільки крок сітки фільтра кондиціонера – близько 0,2-0,5мм, а розмір іонів приблизно 0,250 нм (в 1 мм – 1 мільйон нм), то при таких розмірах клітинка фільтра кондиціонера в мільйон раз більша за розмір іона. Здатна вона втримати іон? Звісно, що ні! Отже, кондиціонери нездатні вилучати корисні іони з повітря.

Навіть більше – кондиціонери здатні додатково іонізувати повітря і робити його більш корисним!

Існують моделі кондиціонерів (наприклад, IdeaPRO Sardius IPA-12HR-FN8 ION, Samurai SMA-12HRDN1B ION, IdeaPro Brilliant IPA-12HRFN1 ION), які мають спеціальний високоефективний іонізатор повітря. Він продукує мільйони іонів, що нейтралізують всі шкідливі елементи, які є у повітрі. Пил, бактерії, віруси, цвіль  притягуються до іонів та знищуються, а повітря стає ще чистішим та свіжішим.

Також для кондиціонери Midea як додаткова опція пропонуються фільтри, які суттєво покращують якість повітря:

  • вугільний повітряний фільтр (для поглинання шкідливих газів та неприємних запахів (кухні чи сигарет);
  • HD фільтр (затримує набагато більше пилу і бруду, ніж стандартний);
  • повітряний фільтр з вітаміном С, насичує повітря вітаміном С, що робить шкіру більш м’якою та підвищує опірність організму хворобам;
  • повітряний фільтр з іонами срібла, які активно знищують бактерії;
  • повітряний БІО фільтр зі спеціальними ферментами, які знищують бактерії;
  • фільтр з генераторами аероіонів
Відповідь: НІ. Це дійсно міф. А деякі моделі кондиціонерів навіть здатні додатково іонізувати повітря і робити його набагато кориснішим завдяки спеціальним фільтрам.

Міф 4. Кондиціонер дуже пересушує повітря.

Насправді це не стільки міф, скільки жахалка. Кондиціонер при своїй роботі дійсно підсушує повітря. Тепле повітря з приміщення проходить крізь холодний радіатор, охолоджується, і в цей час  на радіаторі утворюється конденсат (такий же ефект виникає, якщо дихнути на холодне скло чи метал). Ви звертали увагу, що з працюючого кондиціонера завжди виходять трубки, з яких щось капає? Це і є той конденсат. І питання не в тому, чи сушить кондиціонер повітря – він дійсно підсушує, оскільки закони фізики і випадіння конденсату не обійти ніяк. Питання в тому, чи вважати це бідою?

При своїй роботі кондиціонер здатен конденсувати до 2,5 л води залежно від площі приміщення). Та все ж його роль у пересушуванні повітря переоцінена.

У вогких приміщеннях підсушування повітря – за благо, зникає цвіль, покращується самопочуття. У регіонах з вологим кліматом (більшість території України – це вологий континентальний клімат) підсушування повітря – теж добре, оскільки підвищена волога у повітрі значно ускладнює самопочуття (з цим знайомі поціновувачі бані та сауни – в сауні завдяки сухому повітрю комфортна температура складає від 90 до 130 градусів, в той час як у вологій бані комфортна температура 60-70 градусів). Згідно норм, вологість повітря має становити 35-55%. В середньому клімат України містить 60-70% вологи, кондиціонер здатен осушити повітря на 10-15 %, тобто ми отримуємо якраз ті комфортні 45-50% вологості.

Якщо повітря занадто пересушене, ситуацію спасуть спеціальні зволожувачі повітря. Також ситуацію покращують прості і логічні заходи:

  • наявність кімнатних квітів у приміщенні (звісно, живих, а не штучних?);
  • регулярно – ранкове та вечірнє – провітрювати приміщення (а це завжди добре, якщо ваше приміщення не розташоване біля якогось великого заводу з викидами);
  • вологе прибирання приміщення кожні два-три дні;
  • встановлення системи рециркуляції повітря (рекуператора), який постійно постачатиме у приміщення свіже повітря;
  • встановити акваріум – це з розряду «і корисно, і красиво».

До речі, в серії кондиціонерів Midea Oasis Plus використовується технологія «Smart sensor», за допомогою якої  кондиціонер визначає не тільки температуру, але і вологість в приміщенні, що дає  можливість встановити комфортний рівень вологості в межах 30-90%.

Відповідь: НІ. Кондиціонер не здатен кардинально погіршити вологість приміщення, він осушує повітря, але не критично. Все залежить від умов вологості.

Залиште відповідь