Зриваємо маски. Інверторні кондиціонери та звичайні - що це і яка в них різниця?

Всі ми знаємо, що таке кондиціонер і для чого він потрібен. У спекотні дні кондиціонер створює прохолоду, у холодну пору року – зігріває. Та коли ви налаштувались купити кондиціонер і обираєте потрібну модель, з’являються слова, які багато хто чув – «інверторний кондиціонер», «ON-OFF кондиціонер» або «звичайний кондиціонер».

І зараз ми розглянемо особливості функціонування обидвох систем, їх плюси та мінуси (спойлер – ви дізнаєтесь, як скоротити споживання електроенергії кондиціонером мінімум на 30%).

Компресор є основним (і одним з найдорожчих) компонентом будь-якого кондиціонера. Компресор стискає газоподібний фреон у рідку фазу і під високим тиском направляє його по магістралям. Фреон, проходячи крізь теплообмінник, охолоджує або обігріває приміщення, переходить у газоподібну фазу і знову потрапляє до компресора, де повторюється цикл роботи. Тобто, власне кажучи, компресор і робить кондиціонер кондиціонером.

І саме за типом компресора побутові кондиціонери поділяються на дві великі групи:

  1. Звичайні кондиціонери, або «ON/OFF».
  2. Інверторні кондиціонери.

В звичайних «ON/OFF» кондиціонерах компресор працює, допоки не досягне виставленої температури, після чого вимикається. Коли температура знову підвищиться/знизиться, звичайний компресор включається в роботу знову, щоб досягнути потрібної температури, зазвичай, коли різниця температури сягає 3-5 градусів від встановленої. Якщо порівняти з автомобілем, то це схоже, ніби як ви постійно то тиснули на повний газ, то різко гальмували.

Саме тому, що компресор то вмикається, то вимикається, звичайний кондиціонер називають «ON/OFF», тобто «вмикання/вимикання». Під час своєї роботи звичайний компресор працює на повну потужність, вона ніяк не регулюється і його вмикання викликає дуже небажані стрибки напруги у електромережі, що негативно впливає на інші електроприлади.

Це досить застаріла технологія, і використовується лише в найдешевших кондиціонерах.

Переваги звичайних “ON/OFF”кондиціонерів:
  • Дешевші, ніж інверторні.
Недоліки звичайних “ON/OFF”кондиціонерів:
  • Нерівномірна температура у приміщенні.
  • Не здатні до обігрівання при температурах нижче -5…-7°С.
  • Стрибки напруги при вмиканні.
  • Зовнішній блок більше шумить при роботі, ніж інверторні.
  • Велике споживання елекроенергії, гірші показники енергоефективності.
  • Менший строк служби (у порівнянні з інверторними).

Отже, як бачимо, дешевизна звичайного кондиціонера обертається більшими витратами на електроенергію та меншим строком служби. Такий кондиціонер варто розглядати, якщо не планується використовувати його постійно і у великих обсягах – наприклад, для дачі на літній період.

Як працює інверторний та звичайний кондиціонер

У інверторних кондиціонерів інакший принцип роботи. Потужність роботи компресора регулює спеціальний контролер. Після вмикання інверторний компресор працює на повну потужність. Після досягнення потрібної температури компресор не вимикається, а плавно зменшує свою потужність до мінімальної. Плавно підвищуючи та зменшуючи свою потужність, інверторні кондиціонери підтримують температуру у приміщенні в межах 1—1,5 градусів плюс/мінус. Знову-таки, якщо порівняти з автомобілем – це ніби як ви набрали швидкість і котитесь, притримуючи швидкість, без різких гальмуваннь та розгонів.

Інверторні кондиціонери мають багато переваг:
  • Точно (до 1 градуса) витримують задану температуру.
  • Швидше досягають заданої температури (ніж звичайні).
  • У холодну пору року здатні обігрівати при температурах до -15° С…-25° С.
  • Відсутні стрибки напруги у електромережі.
  • Працюють набагато тихше, ніж звичайні.
  • Економні та енергоефективні, споживають електроенергії на 30-50% менше звичайних.
  • За рахунок плавної роботи компресора мають великий термін експлуатації (до 10 років безпроблемної роботи).
  • При збоях в електропостачанні автоматично відновлюють свою роботу у межах заданих параметрів.
  • Менші чутливі до перепадів електроенергії.
Недоліки інверторних кондиціонерів:
  • Дорожчі за звичайні приблизно в 1,5 рази.
  • Більша вага зовнішнього блоку.

Як бачимо, інверторні кондиціонери є дорожчими, але вони споживають майже вдвічі менше електроенергії і мають мінімум вдвічі довший строк служби, краще регулюють температуру. На сьогодні це найбільш бажаний для встановлення тип кондиціонерів, які забезпечать найкращий рівень комфорту.

Наприкінці додаємо до статті цікаве відео, яке допоможе вам краще зрозуміти, що таке інверторні та звичайні кондиціонери.

Залиште відповідь