Кондиціонер вбиває? TОП 8 найпоширеніших міфів про кондиціонери. Частина 3. Отруєння фреоном та закриті вікна.

Наступна частина розповіді  про міфи, які оточують кондиціонери. Чи правда, що кондиціонер призводить до отруєння фреоном? І чи дійсно ні в якому разі не можна відчиняти вікна при працюючому кондиціонері?

Міф 5. Кондиціонер може отруїти фреоном.

Ще одна із типових жахалок – «В кондиціонері є фреон – а то такоє ядовитоє, що зразу отруїть».

Міф 5. Кондиціонер може отруїти фреоном.Знову почнемо з’ясовувати, що тут правда, а що – дійсно міфи.

Справді, у якості холодоагента у кондиціонері використовують так званий фреон. З хімічної точки зору, це суміш насичених вуглеців типу метану і етану з вмістом фтору, хлору або брому. Фреони мають своє маркування, з кожним роком вони стають все ефективніші  і кращі, на заміну старим маркам фреонів з’являються нові. На даний час найбільше поширення мають фреони марки R410 та R32, які є екологічними та озонобезпечними.

Фреон небезпечний для організму тільки у великих кількостях, щоб отримати небезпечну дозу фреону, потрібно або розтрощити кондиціонер, або розрізати магістралі блоків, щоб фреон бив фонтаном. Отруєння фреоном завжди пов’язані лише з великими витоками фреону на промислових підприємствах.

У кондиціонері фреон надійно закритий у контурах кондиціонеру, його кількість там невелика, і серйозної загрози він не становить. Невеликі втрати фреону у контурах можливі, стаються вони у більшості випадків на з’єднаннях зовнішнього блоку і благополучно розсіюються у повітрі без будь-якої шкоди.

Як взнати, чи є витікання фреону з кондиціонеру? Одними з таких ознак є обмерзання внутрішнього блоку кондиціонеру або слабка робота кондиціонеру на охолодження (так би мовити, кондиціонер «не холодить»). Якщо ви помітили такі ознаки на вашому кондиціонері, слід вимкнути прилад та викликати спеціалістів для огляду, обслуговування та ремонту кондиціонера. До проведення ремонту кондиціонер вмикати не варто, оскільки робота в такому режимі може привести до виходу зі строю дороговартісних електронних блоків та компресора.

Відповідь: НІ. Отруєння можливе лише при великому витоку. Якщо не плануєте розбивати кондиціонер молотком – небезпеки нема.

Міф 6. Коли працює кондиціонер, вікна відкривати категорично не можна, інакше кондиціонер поламається.

Це знову-таки міф, який походить від незнання принципів роботи кондиціонера.

Відкривати вікна та провітрювати приміщення не те, що не можна – потрібно. А от залишати ввімкнений кондиціонер працювати при відчиненому вікні (і дверях) не варто, оскільки це приводить до пришвидшеного зношування кондиціонера та великих перевитрат електроенергії. Чому це відбувається?

Міф 6. Коли працює кондиціонер, вікна відкривати категорично не можна, інакше кондиціонер поламається.

В зачиненому приміщення кондиціонер після вмикання працює у посиленому режимі, щоб досягнути заданої температури. Після того, як він встановив необхідний температурний режим, кондиціонер або вимикається (системи ON/OFF), або плавно зменшує свою продуктивність (інверторні системи), і, так би мовити, відпочиває та економить електроенергію. Як тільки температура перевищує певний поріг – кондиціонер знову вмикається/нарощує свою потужність, щоб встановити необхідну температуру. І знову відключиться по досягненню потрібних показників. Так циклічно кондиціонер працює весь час.

Якщо ж буде відкрите вікно, крізь нього постійно буде поступати літом – спека, зимою – холодне повітря. Чутливі датчики кондиціонера постійно фіксуватимуть зміну температури, кондиціонер вмикатиметься на повну потужність, буде намагатись встановити потрібну температуру і працюватиме постійно. Ці, звісно, приводить до передчасного зношування пристрою та перевитрат електроенергії.

Цю ситуацію можна порівняти з відкритими дверцятами холодильника. Ви відкриваєте холодильник, щоб щось дістати чи перекласти, але вам не спаде на думку тримати дверцята холодильника постійно відкритими.

Отже, вікна відкривати можна на короткий строк, а якщо надовго – краще кондиціонер вимкнути.

Відповідь: НІ. Провітрювати приміщення необхідно, короткотерміново вікно можна відкривати. А от залишати кондиціонер працювати при відкритих вікнах надовго, годинами – це неправильно.

Залиште відповідь